Älä Pelkää

17.12.2019


Uutisia lukiessa tuntuu, että maailma on muuttunut pelottavaksi paikaksi. Aivan kuin joku uhka leijuisi koko ajan nurkan takana. Median tapa herättää tunteita ja uhkakuvia muokkaa ajatuksiamme ja käsityksiämme maailmasta. Sosiaalinen media tuntuu ruokkivan ihmisten vastakkainasettelua. Ilmapiiri vaikuttaa kärjistyneeltä, jopa pelokkaalta vaikka todellisuudessa me elämme vuosi vuodelta turvallisemmassa maailmassa.

Maailma tuntuu pelottavalta paikalta. Muutokset maailmassa tuntuvat hallitsemattomilta. Sodat ja kriisit, ja pian myös ilmastonmuutos, vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään. Myös meihin. Miten minun ja läheisteni nopeasti muuttuvassa maailmassa oikein käy?

Pelko lisää vihaa ja katkeruutta. Pelko kutistaa ja jäätää sydäntä ja pitää meitä hereillä öisin. Pelko estää meitä elämästä sitä ainutlaatuista ja merkityksellistä elämää. Elämää, jonka olemme lahjaksi saaneet.

Jeesuksen syntymä muutti maailmaa. Jouluevankeliumissa kuulemme, kuinka enkelit kertoivat jouluyönä paimenille, jotka olivat yöllä vartioimassa laumaansa, "Älkää pelätkö! Teille on syntynyt Vapahtaja, Hän on Kristus."

Jokainen joulu on muistutus Jumalan rakkaudesta ja turvasta. Kaiken kaaoksen keskellä, Marian, Joosefin ja meidän kaikkien elämään syntyi pieni lapsi, jolla on suuri tehtävä.

Lapsen tehtävänä on kertoa koko maailmalle, minulle ja sinulle, että ei hätää. Jumala on tässä. Hän on vierelläsi. Älä pelkää.

Joulun kirkkain sanoma, Jumalan viesti meille ihmisille on, älä pelkää. Voit luottaa Jumalaan. Hän kantaa sinua. Hän tietää, että sinulla on toivoa. Sinä olet tärkeä. Jokainen ihminen on tärkeä.

Katso toista ihmistä silmiin, näet kaltaisesi, lähimmäisen. Avaa sydämesi, älä torju, älä pelkää.

On tuleva joulusi millainen tahansa, saat turvallisin mielin askeltaa kohti huomista ja tulevaisuutta.

Rakas Jumala. Saavu valoksi niille, joita pimeys ja tuska ympäröivät yksinäisyyden, pelon tai epätoivon takia. Lohduta läsnäolollasi niitä, jotka ovat menettäneet toivon. Anna kaikkien kokea turvallista läsnäoloasi juuri tänä jouluna.

Hyvää ja rauhallista joulua!

Heikki Arikka, Malmin seurakunnan kirkkoherra

Julkaista Lähitieto -lehdessä 17.12.2019